FABER poradna
Mezi nejdůležitější součásti kuchyňských odsavačů par patří bezesporu filtry. Hrají zásadní roli při zachycování mastnoty, pachů a nežádoucích částic vznikajících při přípravě pokrmů. Zároveň jsou zásadní z hlediska účinnosti a prodloužení životnosti digestoří.
V tomto článku se společně podíváme na různé typy dostupných filtrů, jejich užitečnost a důležitost správné údržby a pokusíme se vás nasměrovat ke správné volbě digestoře tak, aby plně vyhovovala vašim individuálním požadavkům.
VÝBĚR SPRÁVNÉHO FILTRU
Abyste věděli, jak vybrat ten nejvhodnější filtr digestoře, musíte nejprve zjistit, zda budete používat odtahový odsavač par nebo recirkulační digestoř. Odtahové digestoře eliminují pachy a výpary tím, že je odvádějí sacím potrubím mimo dům a umožňují tak neustálou výměnu vzduchu v okolí. Recirkulační digestoře zachycují odsávaný vzduch a čistí ho přes uhlíkové filtry a následně jej vrací zpět do místnosti.
Tukové filtry jsou filtry, které jsou součástí ve všech odsávacích systémech. Mají základní úkol zabránit zbytkům tuku v poškození motoru. Vyrábí se ve tvaru síťoviny a většinou bývají vyrobeny z hliníku nebo nerezové oceli. Účinně zachycují tuky i zbytky z vaření.
Filtry proti zápachu jsou díky své speciální poréznosti a aktivnímu uhlí schopny účinně pohlcovat pachy a poté vrátit do oběhu zcela nový, čistý vzduch. Existují také aktivní uhlíkové filtry s dlouhou životností jejichž výhodou je fakt, že jelze použít vícekrát. Jejich zvýšená účinnost filtrace je ukryta ve vícevrstvé technologii – větší částice jsou zachyceny prostřednictvím počátečního předfiltrování, zatímco druhá filtrace s vyšší koncentrací zajišťuje optimální čištění vzduchu.
Keramické filtry mají vynikající absorpční schopnost díky inovativnímu regeneračnímu uhlíkovému filtru a vydrží až 5 let. Jedná se o filtry, u kterých již nebudete muset volit mezi funkčností a odolností.
JAK SPRÁVNĚ O FILTRY PEČOVAT
Udržování filtračního systému digestoře ve výborném stavu podporuje jeho dlouhou životnost a správné fungování. Kromě zamezení šíření nepříjemných pachů, choroboplodných zárodků a bakterií je z bezpečnostních důvodů důležité pečlivé čištění filtrů odsavače par. U filtru nasyceného tukem hrozí vznik plamenů během procesu vaření, což může způsobit požár. Jak tedy o filtry správně pečovat?
Aby byl zajištěn nejlepší výkon při používání digestoře v průměru 3 hodiny denně, potřebují tukové filtry odpovídající údržbu v závislosti na zvoleném materiálu. Kovové nebo hliníkové je nutné umýt každé 2 měsíce ručně mýdlem nebo v myčce na nádobí, syntetické modely je nutné vyměnit.
U jednorázových uhlíkových filtrů je výměna nutná každé 2 až 3 měsíce. U filtrů s dlouhodobou životností se výměna doporučuje po 3 letech. Tyto filtry lze mýt v myčce nádobí. Ideálním intervalem pro jejich údržbu jsou při běžném používání 3 až 4 měsíce. Následné sušení se doporučuje při pokojové teplotě ve vertikální poloze, aby mohla voda samovolně odtékat.
Pro maximalizaci životnosti a výkonu keramických filtrů se doporučuje jejich vypálení v troubě při 200 °C každé 2 až 3 měsíce, a to po dobu maximálně 5 let. Následně je třeba filtr vyměnit za nový.
Filtry jsou základem pro udržení čistoty a svěžesti v prostoru vyhrazeném pro vaření. Díky nejmodernějším technologiím je dnes možné v tomto smyslu dosáhnout velmi výhodných výsledků. Pečlivý výběr filtru vhodného pro vaše potřeby a věnování pozornosti jeho pravidelné údržbě zajišťuje zdravé a bezpečné prostředí kuchyně.